Els impostos i tu, i jo, i tothom
Avui estreno aquest blog i em fa molta il·lusió. Sóc de moure’m molt, els que em coneixeu ja ho sabeu, però sempre vaig barrinant i també m’agrada omplir de pensaments els blancs del paper (també el virtual). Aquells que vulgueu, feu una ullada de tant en tant, encantat, i també de sentir la vostra opinió. I els que no, tant feliços!
L’altre dia vaig escriure al meu mur del facebook:
Què són els impostos? ... doncs són el deute que hem de pagar tots i totes els ciutadans per renovar i seguir gaudint de la inversió feta pels nostres pares i els nostres avis.
És una definició casolana però certa en la seva senzillesa. La vaig agafar del llibre que estic llegint d’un dels gurús americà dels demòcrates, el George Lakoff. Ell explica les diferents interpretacions d’aquesta definició que pot fer la ciutadania atenent el seu origen, els seus valors familiars, les seves idees polítiques i fins i tot els seus interessos personals. (Us el recomano, “No pensis en un elefant!” – Alerta! amaga un contingut inquietant, tot molt cognitiu)
Com deia, una part dels ciutadans pensem que els impostos són una necessitat, un compromís, la garantia de gaudir de la societat del benestar, etc. Ho veiem des d’una òptica col·lectiva, comunitària. Entenem que som tots i ens sentim d’alguna manera integrats, relacionats, generalment per raons de la proximitat (la històrica, la cultural, etc) Creiem que cal tenir cura dels desvalguts i que la vida pot fer un gir inesperat i trobar-nos nosaltres mateixos en situació dependent. Els impostos són un gran invent, però s’han d’administrar bé, també és cert.
Altres ciutadans en canvi creuen que els impostos són una xacra. Diners que s’inverteixen pel benefici col·lectiu però no d’una manera racional i justa, perquè no tothom hi col·labora i sovint van a parar a gent que no s’esforça, que ho té fàcil vivint de l’esforç d’altres i s’aprofiten dels que penquem. I aquests ciutadans també creuen que ha d’existir la beneficència, per aquells que de veritat no poden pagar-se el menjar, o la sanitat, o l’escola dels seus fills, però sempre a mínims. Amb menys impostos, molt millor. I si barregem la immigració, si la barregen, el còctel ja és servit.
Coses que em ronden, que penso - qui diu que ja no existeixen les esquerres ni les dretes?
Llegint al gurú, la primera visió, és clar, representa als demòcrates americans i la segona als republicans -inevitable establir el paral·lelisme aplicat a Catalunya, el nostre àmbit natural. És obvi. A la vida tot acaba sent una obvietat, però cal dir-ho, com un t’estimo de tant en tant.
En resum, crec que la desafecció envers la política i la manca de credibilitat dels governants fa un mal favor al primer model, el d’una societat pensada per garantir el benestar de tots i totes, amb l’esforç col·lectiu. I el descrèdit beneficia al segon, aquell que convida a restringir el teu entorn, a envoltar-te dels comuns depreciant la resta, la diversitat. I prou que hi ha de casos de corrupció. La dreta s’ha instal·lat impunement en l’escàndol passant a donar-li estatus de normalitat política.
Ens falla doncs l’administració. I crec que a les dretes ja els està bé baixar impostos, perquè tot i aprofitant-se del sistema, sempre poden portar els seus a gaudir d’una millor atenció mèdica, o fer-los menjar millor, o donar-los una formació acadèmica de nivell en escoles de certa elit, etc.
I crec també que la solució passa per dues coses: seguir lluitant pels valors d’igualtat, de justícia i de fraternitat i alhora, fer-ho des de la proximitat d’uns límits territorials assequibles basats en la consciència com a poble. Hi ha qui creu que aquests valors són caducs, nascuts al segle XIX i propis del XX. Jo en canvi crec que són vigents i la millor base de convivència. Pel que fa a la dimensió i a l’extensió de l’àmbit, crec que ha de ser el de les fronteres del meu país, evidentment integrat dins del marc de la unió europea.
Com diu l’Oriol Junqueras, tot és molt complicat, un joc d’equilibris, però el camí és clar. El George Lakoff al seu llibre, amb una macro visió del món-mundial, també explica el perquè del vot de molts què, tot i pensar d’una manera i tenir uns ideals, acaben donant suport a qui representa els contraris. Una pista: els interessos personals dels votants i la credibilitat de la oferta.
I tu què en penses dels impostos?
Tots, els ciutadans (indignats i no indignats) contribuïm en les despeses de l’Estat mitjançant els nostres impostos.
ResponEliminaDe fet, els impostos son la font més important a través de la qual l'Estat obté els recursos per dur a terme les seves activitats i funcions. Es a dir els impostos financen les seves despeses ( o el que és el mateix, som nosaltres mateixos els que ens paguem els serveis que ens ofereix l’Estat).
Cal dir que Espanya, és un Estat dependent d’Europa. El Pla d'Estabilitat de la UE, obliga a Espanya en el capítol de despeses: 3% per al dèficit públic i el 60% per al deute públic.
Què fa l’Estat? redueix la despesa i per tant “retalla” les pensions, sanitat, educació, prestacions, ajudes a les famílies...
Però com som nosaltres (CIUTADANS) els que paguem les despeses del l’Estat, hauríem de ser nosaltres (CIUTADANS) els que decidíssim directament sobre aquests.
Què haurem de er els ciutadans?
De les despeses:
Jo no vull que hi hagin “recortes” en sanitat, ni en educació, ni en prestacions de socials. Però sí que vull que es retallin les despeses militars, els sous del Cap de l’Estat i família, la dels polítics fins que arribin a desaparèixer del tot. Als politics que els hi pagui el sou els seus militants i no nosaltres els ciutadans, al Cap de l’Estat i família bastarà amb una substitució de funcions.
S’ha d’invertir en la creació d’ empleo públic (sanitat, escoles infantils, universitats, serveis socials, en un Estat del benestar.
Dels ingressos:
Incrementem l’IVA dels articles de luxe, i eliminem-lo dels productes de primera necessitat.
Incrementem el IRPF en les rentes (salaris) mes altes,
Incrementen l’Impost de societats
Eliminem els paradisos fiscals, el frau fiscal
Cal defensar els serveis públics. D’aquesta defensa depèn el nostre Estat del Benestar.
Malgrat que jo treballo a l'empresa privada, reivindico una empresa pública que sigui capaç de garantir i crear feina per a tots els ciutadans i ciutadanes.
Tony
Gràcies per el blog.És una plataforma d'opinió molt important.
ResponEliminaParles de la dreta com si aquesta fos l’única “dolenta” de la pel•lícula.
Per a tu encara hi han dretes i esquerres. Per a mi, tan sols hi han politics. O pot ser, hi han diferencies entre les polítiques econòmiques i socials d’uns i d’altres?
Mira aquest enllaç, on veuràs com alguns alcaldes s‘han apujat el SALARI. Hi han de tots els colors i de totes les marques.
D’ERC l’alcalde de Bisbal del Penedès s’ha apujat un 33% fins 44.000€
http://es.scribd.com/doc/58636303/Lista-de-Los-Alcaldes-Que-Han-Empezado-Por-Subirse-El-Sueldo
Dretes? esquerres? ja no.
Ara la societat es diferència per casta política i la plebe